Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme selaimen päivittämistä uudempaan versioon.

Arkisto 2011

Jäsenkirje  4
14.10.2011

Hyvät kuvataiteilijat

Syksyn toiminta on käynnistynyt – ahkeran kesän jälkeen. Onnistuneen kesäkurssin jälkeen pidettiin kaksi ”Think positive” taidenäyttelyä. Ensimmäinen oli Cafe Tornissa ja toinen Heinolan kirjastossa. Heinolan kirjastossa olleen näyttelyn taulut ovat nähtävissä myös face bookissa (Heinolan kaupunginkirjasto, edelliset tapahtumat).

Heinolan Taide 2011 –näyttely Taidemuseossa 3.12.2011 – 6.1.2012

Näyttelyn aikataulu

Heinolan Taide 2011 –näyttely on 3.12.2011 – 6.1.2012
Teokset näyttelyä varten viedään Taidemuseoon maanantaina 28.11. klo 16 – 18.
Jurytus tiistaina 29.11.2011 klo 12 alkaen.
Avajaiset lauantaina 3.12.2011 kello 14.
Avajaistarjoiluna pientä purtavaa ja glögiä.
Purku maanantaina 9.1.2012. Kellonaika ilmoitetaan myöhemmin.

Jurytusmaksu on 15 € eli sama kuin viime vuonna. Näyttelyn juryttaja on viime vuonna ansiokkaasti juryttanut kuvataiteilija Satu Loukkola.
Näyttelyn julisteen ja kutsukortin suunnittelee Sirpa Svahn-Kumpulainen.
Muistattehan, että näyttelyyn ei valita kolmea vuotta vanhempia teoksia eikä kurssilla tehtyjä.

Wanhan ajan joulu

Wanhan ajan joulu –tapahtuma on tänä vuonna 10.12. Osallistutaan tapahtumaan samalla tavalla kuin viime vuonna. Tehdään joulukortteja, pieniä tauluja ym. pienimuotoisia myyntiartikkeleita myyntipöytään. Pidetään joulukorttien maalausilta ja toinen ilta, jolloin laitetaan myyntipöytää kuntoon. Iltojen ajankohdat ilmoitetaan myöhemmin. Myyntituotto käytetään yhdistyksen toimintaan.

Maaliskuussa yhteisnäyttely Mikkelissä 1.-30.3.2012

Mikkelissä järjestetään ensi maaliskuussa alustavan suunnitelman mukaan yhteisnäyttely. Tarkempia tietoja suunnitelmasta lähetetään sähköpostilla. Kiinnostuneet voivat ilmoittautua jo nyt näyttelyyn – mutta viimeistään ensi tammikuun aikana. Halukkaita näyttelyn järjestely-toimikuntaan etsitään. Ilmoittaudu Raija Vikmanille, puh. 045-6522262 tai sähköposti raijavikman[at]phnet.fi.

Kehyslainaamo perustettu
Yhdistyksen toimistossa suursiivous

Kesänäyttelyjen yhteydessä syntyi idea omasta kehyslainaamosta. Nyt kehykset on numeroitu ja kehyksiä voidaan käyttää yhdistyksen omissa näyttelyissä ja lainata jäsenille näyttelyjään varten. Alku on vielä vaatimaton, mutta kehyslainaamoon hankitaan ja otetaan vastaan uusia kehyksiä.
Tulemme pitämään ”suursiivouksen” yhdistyksen tiloissa Maaherrankatu 1 B:ssä vielä tänä syksynä.
Toimistossa on runsaasti kesäkursseilta ja näyttelyistä jäänyttä materiaalia ja erilaisia maalaustarvikkeita. Omat tavarat ja vanhat työt pitää hakea toimistosta viimeistään 15.11. mennessä eli noin kuukauden aikana. Tilan puutteen vuoksi emme voi säilyttää esim. vanhoja maalauspohjia tai keskeneräisiä töitä. Marraskuun puolen välin jälkeen toimiston tilat siivotaan ja jäljelle jääneet työt, maalaustarvikkeet ym. katsotaan jätetyn yhdistyksen omaisuudeksi.

Ensi vuoden toimintaa suunnittelemaan ja toteuttamaan

Hallituksen kokouksessa suunniteltiin jo alustavasti ensi vuoden toimintaa. Aloitamme ensi kesän kurssien suunnittelun tänä vuonna hyvissä ajoin. Miettikää minkälaista koulutusta haluatte ja mihin aikaan. Vinkkejä otetaan mielihyvin vastaan.
Hallituksen kokouksessa päätettiin järjestää ensi kesänä maalauskurssi myös lapsille.
Yhdistyksen puheenjohtaja Eveliina Pirhonen on estynyt jatkamaan, joten vuosikokouksessa valitaan uusi puheenjohtaja yhdistykselle.

Jäsenasiaa….

 • Heinolan Kuvataiteilijoiden jotkut ”aktiivit” ovat perustaneet maalausryhmän, jota varten ovat vuokranneet ”suurenmoisen työhuoneen”.
  Onnea vaan ponnisteluille taiteen tekemisen ja taiteen opintojen parissa. Harjoittelu tekee mestarin myös kuvataiteessa ja luonnollisesti lahjakkuus, jota meillä kaikilla on. Lisätietoja ryhmästä Marja-Leena Kariselta 0400-760554 tai marjaleenakarinen[at]hotmail.com
 • Tiedotettavaa omista näyttelyistä, tai osallistumisista yhteisnäyttelyihin kaivataan. Yhdistyksen jäsentiedote on hyvä väline kertoa näyttelyistä ym. jäseniä kiinnostavista taidetapahtumista, taidetempauksista jne.
 • Jäsentiedote ilmestyy 4-5 kertaa vuodessa ja tarpeen mukaan. Jäsenille, joilla on sähköposti välitetään tiedotteita ”yhtenään”.
 • Toimiston avain on ArtShopissa, josta sitä voi kuittausta vastaan lainata. Mikäli olet halukas osallistumaan siivoustalkoisiin (päivä ilmoitetaan myöhemmin) yhdistyksen toimistossa, ota yhteyttä sihteeriin puh. 045-6522262 tai sähköposti raijavikman[at]phnet.fi.
Tässä pieni ”taidekoulu” (netistä löytynyt)

Netistä niitä taidekouluja löytyy, kuten myös taideteoksia, joita on kiva ajan kuluksi tutkia…
Seuraava on Jarmo Ohtosen taidekoulusta (rytmi ja perspektiivi ja viiva).

LÄHDE:
http://jarmo.ohtonen.fi/index.php/maalauskoulu

Rytmi
Rytmi käsitteenä yhdistetään helposti musiikkiin, mutta rytmin merkitys teokselle on tärkeää myös kuvataiteessa. Kuvataiteessa rytmi perustuu kuvan elementtien tai muuttujien toistumiseen. Kuvan muuttujia ovat muoto, koko, sijainti, välimatka, lukumäärä ja tiheys.
Jos elementtien toistuminen kuvassa noudattaa selvästi tiettyä kaavaa on kyseessä sidottu rytmi. Kaavamainen elementtien toistaminen muuttuu helposti mielenkiinnottomaksi, joten kuvaa sommiteltaessa sen käyttöä kannattaa tarkoin harkita.
Rytmiä kutsutaan vapaaksi, jos toistuminen kuvassa on epäsäännöllistä.
Vapaa rytmi on yleensä edellytys mielenkiintoiselle sommitelmalle, mutta yhdistämällä sopivasti sekä sidottua että vapaata rytmiä päästään myös toimiviin ratkaisuihin.

Perspektiivi
Luonnollista perspektiiviä voidaan pitää silmän keinona havaita näkökentässä olevien eri esineiden välinen tilasuhde. Tämä havainto on äärimmäisen monimutkainen, sillä liikkuessamme paikasta toiseen - kuten suurimmassa osassa havannointitilannetta teemme - muutamme ja tarkastamme jatkuvasti näkökulmaamme ja näkö- eli katselupistettämme.

Esimerkiksi liikkuessamme jossakin tilassa käymme monia erilaisia kuvia samasta esineestä, jotta kykenisimme rekisteröimään täysin kolmiulotteisen kuvan kolmiulotteissa ympäristössä. Huomaa että myös silloin, kun katseemme on kiinnittynyt yksittäiseen pisteeseen, olemme tietoisia näkökentästä, joka olinpaikastamme avautuu ja joka käsittää paljon laajemman tilan kuin maalauksissa yleensä näkyy.
Niinpä perspektiivi on geometrinen tapa esittää kolmiulotteinen asia säännönmukaisesti kaksiulotteisella tavalla kuten maalauksena ja piirustuksena.
Kuvassa onkin kaksi ulottuvuutta (korkeus ja leveys). ja kolmas ulottuvuus on illuusio Perspektiivin voi helposti havainnollistaa seisomalla keskellä rautatien raiteita, jotka ovat yhtä kaukana toisistaan siinä seisomakohdassa, kuin siellä kaukana jonka silmä näyttää katsottaessa menevän lähemmäksi toisiaan (rata ikään kuin kapenee).
Perspektiivillä voidaan tarkoittaa visuaalisissa aiheissa:
¤ visuaalista perspektiiviä, joka tarkoittaa sitä miltä esineet näyttävät silmälle.
¤ graafinen perspektiivi tarkoittaa visuaalisen perspektiivin kuvaamisen keinoja piirustuksissa.
¤ kognitiivinen perspektiivi tarkoittaa henkilön valitsemaa "näkökulmaa", kontekstia mielipiteille, uskomuksille ja kokemuksille.
Matematiikassa perspektiivi kuuluu pääasiassa euklidiseen geometriaan. Perspektiivistä tilan kuvaamista, perspektiivioppia kutsutaan myös deskriptiiviseksi (kuvailevaksi) geometriaksi.

Viiva
- suora viiva tuntuu paikallaan pysyvältä ja jäykältä
- vaakasuora kuvastaa lepoa ja tasapainoa
- pystysuora näyttää kohoavan tai putoavan
- vino viiva vaikuttaa kaatuvalta tai liikkuvalta
- nouseva viiva synnyttää juhlallisen vaikutelman
- kaarevat viivat ovat eloisia, liikevaikutelmaa aiheuttavia

Kuvataideterveisin
Raija Vikman
045-6522262
raijavikman[at]phnet.fi

 


Jäsenkirje  3
29.6.2011

Sisältöä:

 • ”Think positive” näyttelyistä Café Vesitornissa (heinäkuussa)  ja Heinolan kirjastossa (elokuussa).
 • Heinolan taide –yhteisnäyttelystä  (joulukuussa)
 • Kehyslainaamon perustamisesta. Kehyksiä otetaan vastaan yhdistyksen toimistoon
 • Cafe Tornin näköalamaalauksesta
 • Mikkelistä näyttelytiloja. Tehdään jäsenistölle alustava kysely
 • Yhdistyksen toimiston yksi avain on teillä tietymättömillä

Kesäkurssin kuulumiset – ”kuvisILOA”

Kesäkurssilla 6.6. – 10.6. oli yhteensä kahdeksan osallistujaa ja opettajana Raija Vikman.
Kurssilla maalattiin jokaisen omista lähtökohdista mutta uutta etsien sekä haettiin myös ei-esittävää ilmaisua.
Kurssin aikana syntyi runsaasti näyttelykelpoisia teoksia, jotka ehdottomasti ansaitsevat tulla nähdyksi. Helteinen kurssiviikko oli siten innostuksen, luovuuden ja ”kuvisilon” aikaa, mikä näkyy valmistuneissa teoksissa.
Kurssilla tehdyistä töistä päätettiin painattaa postikortteja sekä yhdistyksen myyntiin ja jokaisen tekijän omaksi iloksi. Kurssin aikana valmistettiin myös kollaashi ”Think positive”, josta painetaan näyttelyjen julisteet.

”Think positive” kuvataidenäyttelyt

Näyttelyt pidetään:
1. Vesitornin kahvilassa 4.7. – 30.7.2011 Café Tornissa, Heinolan harjulla.
2. Heinolan kirjastossa 1.8. – 31.8.2011

Kannattaa käydä katsomassa mielenkiintoisia ja upeita teoksia– oman yhdistyksen jäsenten tekemiä.
Café Torniin mahtuu tauluja vain rajoitetusti, mutta kirjastoon pystytämme elokuussa laajemman näyttelyn.
Tervetuloa ostamaan myös postikortteja.

Yhdistyksen ”kehyskirjasto/lainaamo”

Kurssin aikana heräsi idea yhdistyksentoimistoon perustettavasta kehyslainaamosta. Yhdistys hankkii näyttelyjä varten kehyksiä, joita jäsenet voivat lainata myös omiin näyttelyihinsä.
Kehyslahjoituksia otetaan mielellään vastaan kehyslainaamoon.
Kehykset luetteloidaan ja niistä pidetään tarkkaa lukua.

Heinolan Taide –näyttely 2.12.2011 – 6.1.2012

Jurytus maanantaina 28.11.2011
Avajaiset perjantaina 2.12.2011
Purku 6.1.2012.
Sirpa Svahn-Kumpulainen on lupautunut tekemään tänä vuonna näyttelyn julisteen, josta myös kutsukortit painetaan. Kiitoksia Sirpalle!

Café Tornin näköalasta maalaus

Vesitornin kahvilan pitäjä Marko Latvanen on tiedustellut, voisiko joku maalata kahvilasta avautuvia upeita näköaloja tauluksi ja vieläpä mahdollisesti kahvilan aukioloaikana. Kiinnostuneita pyydetään ottamaan suoraan yhteyttä Marko Latvaseen, puh. 0400 777 717.

Mikkelissä myyntinäyttely?

Useat yhdistyksen jäsenet ovat toivoneet myyntinäyttelyä, koska useimmille on kerääntynyt myytäviä töitä.
Voisimme saada Mikkelistä ilmaista näyttelytilaa, mahdollisesti jo ensi vuonna, myyntinäyttelyä varten, joten mikäli olet kiinnostunut osallistumaan näyttelyyn, ilmoita siitä sihteerille, sähköpostilla raijavikman[at]phnet.fi tai puhelimella 045 6522262. Taulujen kuljetus ja pystytys Mikkeliin järjestetään.

Yhdistyksen toimiston AVAIN

Yhdistyksen toimiston yksi avoin on teillä tietymättömillä. Nyt jokainen jolla on ollut yhdistyksen avain, tarkistavat, onko avain jo palautettu. Tarvitsemme kipeästi avainta, jotta yhdistyksen tiloja voidaan käyttää tehokkaammin toimintaan.

Yhdistyksen pankkiyhteys

Yhdistyksen pankkitili on siirretty Helmi Säästöpankkiin. Yhdistyksen uusi tilinumero on 421200-177705. Toivottavasti kaikki ovat hoitaneet jäsenmaksut vuodelle 2011 oikealle pankkitilille.

Kesällä käydään taidenäyttelyissä – mahdollisemman monessa. Sekä oman yhdistyksen että muiden järjestämissä.  Tässä yksi mielenkiintoiselta vaikuttava näyttely:

Mielentaide ry
http://www.mielentaide.fi

TAIDETTA MAAN JA TAIVAAN VÄLILTÄ –näyttely 7. – 28.8.2011

kokoaa 16 Mielentaide ry:n jäsentä esittelemän keramiikka- ja lasiteoksia, maalauksia, grafiikkaa, valokuvateoksia, kirjallisuutta, käsitöitä sekä ITE-taidetta. Yhteensä yli 120 teosta.
Esillä olevien teosten lisänä tuotemyynti, josta voi ostaa mukaansa jäsenten tekemiä käsitöitä, kuvataidetta ja ITE-taidetta.

Apposen Kenkätehtaalla osoitteessa Vanha Porvoontie 6, 04600 Mäntsälä.
Näyttelytilan sisäänkäynti on Vanhalta Porvoontieltä katsottuna rakennuksen vasemmalla sivustalla.

Mielentaide ry on valtakunnallinen mielenterveyskuntoutujien taideyhdistys, joka on Uudenmaan Kuvataidejärjestöt ry:n sekä Mielenterveyden Keskusliitto ry:n jäsen.

Hämeentaidetoimikunta
Viipurintie 4, 13200 Hämeenlinna

Tiedoksi!
Hämeen taidetoimikunnan residenssit

Edinburghin residenssihaku käynnissää!
Berliinin residenssi vonna 2012, helmi-, heinä- ja lokakuussa.
Hakulomakkeet netistä:
http://www.hameentaidetoimikunta.fi/residenssi.html

Senni suomala, osastosihteeri, puh. 040 511 9231 senni.suomala[at]minedu.fi